Corona

Corona informatie

Wilt u een coronatest laten doen omdat u klachten heeft van bijvoorbeeld verkoudheid, hoesten of benauwdheid? Dan kunt u zelf een afspraak maken voor een coronatest. Dit kan door te bellen met het landelijke telefoonnummer 0800-1202 of online via de website coronatest.nl.

Voor algemene vragen over het coronavirus belt u met het RIVM op telefoonnummer 0800-1351. Op de website van de Rijksoverheid kunt u bovendien ook veel informatie vinden en waarschijnlijk ook het antwoord op veel van uw vragen. 

Bent u zorgmedewerker of leraar of heeft u een ander beroep waarbij u onder de voorrangsregeling valt, dan kunt u voor het aanvragen van een coronatest bellen met telefoonnummer 0800-8101. Dit nummer is bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur.

Alle informatie over bovengenoemde nummers vindt u terug op de website van de Rijksoverheid of van het RIVM

Heeft u ernstige klachten zoals langdurige koorts of benauwdheid. Neemt u dan contact met ons op voor overleg. We kunnen dan indien nodig een afspraak voor u maken op het speciale coronaspreekuur of de huisarts bij u op visite laten komen. 

Neem wanneer u klachten heeft die passen bij corona altijd eerst telefonisch contact op en kom niet naar de praktijk!

Gezondheidsverklaring

De huisarts krijgt op dit moment regelmatig het verzoek van patiënten om een medische verklaring of gezondheidsverklaring. Bijvoorbeeld omdat iemand een reis gaat maken met een vliegtuig of omdat iemand wegens medische redenen geen mondkapje kan dragen. Wij willen u hierbij informeren dat wij geen gezondheidsverklaring afgeven. 

Artsen krijgen van hun beroepsorganisatie het advies om geen gezondheidsverklaringen af te geven voor eigen patiënten. Dit om de persoonlijke behandelrelatie met de patiënt niet te verstoren. Artsenorganisatie KNMG heeft hierover een toelichting geschreven, die artsen aan patiënten kunnen geven. Deze kunt u vinden op de website van de KNMG. 

Wat kunt u wel doen? 

  • Vraag bij de instantie die een gezondheidsverklaring wil hebben of u kunt volstaan met een verklaring van uzelf over uw gezondheidstoestand, bijvoorbeeld in de vorm van een in te vullen vragenlijst.
  • U kunt uw arts vragen om een kopie van een deel van uw medisch dossier met de belangrijke feiten over uw gezondheidstoestand (Deze kunt u toesturen aan de instantie die de gezondheidsverklaring vraagt.)
  • U kunt contact opnemen met een onafhankelijke arts waar u niet onder behandeling bent (geweest). Deze kan met uw toestemming feitelijke informatie over uw gezondheidstoestand bij uw behandelend arts opvragen. Op basis van deze informatie kan de onafhankelijke arts vervolgens een gezondheidsverklaring schrijven. U kunt zelf contact opnemen met de onafhankelijke arts. 
  • Geef aan de instantie die een gezondheidsverklaring wil hebben de informatie van de KNMG. Zodat zij hun beleid hierop kunnen aanpassen.

Bron: https://kennisbank.patientenfederatie.nl